Μαλακοί και σκληροί κάλοι ή τύλοι ξεκινούν από υπερκερατώσεις, μία φυσιολογική αντίδραση του δέρματος σε χρόνια πίεση ή τριβή (όπως φαίνεται στα χέρια ανθρώπων, που κάνουν χειρωνακτικές εργασίες ή στα πόδια ανθρώπων που περπατούν ξυπόλητοι). Όταν αυτό γίνεται σε υπερβολικό βαθμό, τότε προκύπτουν οι κάλοι ή τύλοι που μπορεί να είναι τόσο επώδυνοι ώστε να επηρεάζουν το βάδισμα, την επιλογή υποδημάτων αλλά και τις δραστηριότητες του ατόμου.

Σκληροί ή δακτυλικοί κάλοιλοι (hard or digital corn) είναι ξηρές κερατινικές μάζες που συνήθως βρίσκονται στη ραχιαία και έξω πλάγια επιφάνεια του 5ου δακτύλου και στις ραχιαίες επιφάνειες των διαφαλαγγικών αρθρώσεων των μικρών δακτύλων. 

Μαλακοί κάλοι ή τύλοι (soft or interdigital corn) είναι πολύ επώδυνοι και βρίσκονται μόνο ανάμεσα στα δάκτυλα. Απορροφούν υγρασία από τον ιδρώτα και έτσι μουσκεμένοι δευτεροπαθώς επιμολύνονται από μύκητες και βακτηρίδια. Είναι πολύ συχνοί μεταξύ 4ου και 5ου δακτύλου και μερικές φορές βρίσκουμε δύο βλάβες, τη μία απέναντι από την άλλη (kissing lesions). Και οι σκληροί και οι μαλακοί κάλοι είναι περιχαρακωμένες βλάβες τραυματικής υπερκεράτωσης με ορατό διαφανή κεντρικό πυρήνα, που πιέζει βαθιά μέσα στο χόριο προκαλώντας πόνο και φλεγμονή.

Κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων (πτώση) ή στην πτέρνα (βλαισή ή ραιβή) παρατηρείται μερικές φορές μια μεγάλη διάχυτη υπερκερατωσική περιοχή (callus) με ομοιόμορφο πάχος, χωρίς σαφή όρια, χωρίς κεντρικό πυρήνα, που δεν είναι πάντα επώδυνη.

Πελματιαίοι κάλλοι ή τύλοι (plantar corn or focal intractable plantar keratosis) είναι μικρές, καλά εντοπισμένες και επώδυνες βλάβες (κάτω από το κνημιαίο σησαμοειδές ή από οξεία προβολή του περονιαίου κονδύλου μιας μετατάρσιας κεφαλής) και περιέχουν κεντρικό κερατινικό βύσμα.

Οι Υπερκερατώσεις μπορεί να είναι πολύ επώδυνες λόγω της πίεσης του κεντρικού κερατινικού βύσματος στο χόριο. Ξεφλούδισμα της βλάβης με νυστέρι και αφαίρεση του κεντρικού κερατινικού βύσματος με τοπικό αναισθητικό σχεδόν εξαφανίζει τον πόνο. Υποτροπές μπορεί να προληφθούν με εβδομαδιαίο τρίψιμο με ηφαιστειογενή πέτρα ή σμυριδόπετρα μετά από «μούλιασμα» της βλάβης επί είκοσι λεπτά σε ζεστό νερό. Μερικοί προτιμούν γυαλόχαρτο, άλλοι μαλακτικές κρέμες, ενώ άλλοι προτιμούν αυτά να γίνονται από ποδολόγο. Κερατολυτικοί παράγοντες όπως σαλικυλικό οξύ 10-15% βοηθούν, όχι όμως σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις γιατί προκαλούν εγκαύματα.

Η αντιμετώπιση των κάλων και των υπερκερατώσεων, όπως κάθε πάθηση, απαιτεί τις γνώσεις ενός ειδικού και προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων υγιεινής για την αποφυγή οποιασδήποτε μόλυνσης ή τραυματισμού.

Για την ασφαλή αφαίρεση των κάλων εμπιστευτείτε τον ποδολόγο σας. Είναι ασφαλέστερο ειδικά για τους διαβητικούς και άλλες ευπαθείς ομάδες.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

pact
euroclinic
BS
3to