Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί & 40 είδη δερματόφυτων και περίπου 10 από αυτά είναι συχνά στον άνθρωπο.

Οι δερματομυκητιάσεις είναι λοιμώξεις του δέρματος από ξεχωριστή ομάδα μυκήτων οι οποίοι ονομάζονται δερματόφυτα. Οι μύκητες αυτοί έχουν την ικανότητα να προσβάλλουν την κερατίνη της επιδερμίδας, των νυχιών και των τριχών. Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί & 40 είδη δερματόφυτων και περίπου 10 από αυτά είναι συχνά στον άνθρωπο. Συνήθως μεταδίδονται από ανθρώπινη πηγή, λιγότερο συχνά από ζώο και πολυ σπάνια από το έδαφος. Μερικά είδη συναντιούνται παγκοσμίως ενώ κάποια περιορίζονται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Οι δερματομυκητιάσεις των ποδιών παρατηρούνται συνήθως μεταδίδονται σε νεαρής ηλικίας άτομα και είναι συχνότερες στους άνδρες. Παράγοντες που ευνοούν την λοίμωξη είναι η ζέστη &η υγρασία, τα κλειστά υποδήματα και η υπερβολική εφίδρωση. Η μετάδοση γίνεται συνήθως όταν κάποιος περπατά χωρίς υποδήματα σε επιφάνεια μολυσμένη από λέπια που έχουν αποπέσει από την επιδερμίδα ασθενούς. Έχει βρεθεί ότι τα σπόρια των δερματόφυτων μπορούν να επιβιώσουν σε ανθρώπινα λέπια μέχρι και για & 12 μήνες. 

Η πιο συχνή μορφή δερματομυκητίασης των ποδιών είναι αυτή που εντοπίζεται στις μεσοδακτύλιες πτυχές, συνήθως μεταξύ του 4ου και 5ου δακτύλου (athlete's foot). Η περιοχή εμφανίζεται λευκή λόγω διαβροχής με επιφανειακές ερυθρές διαβρώσεις. Σε παραμελημένες περιπτώσεις μπορεί να εξαπλωθεί στο γύρω δέρμα & ιδιαίτερα στην πλάγια και καμπτική επιφάνεια των δακτύλων.

Λιγότερο συχνά η δερματομυκητίαση μπορεί να εμφανιστεί ως εκτεταμένη ερυθρότητα, απολέπιση & σκλήρυνση του πέλματος και των πλάγιων του ποδιού (moccasin type).

Σχετικά  σπάνιος είναι ο φλεγμονώδης τύπος δερματομυκητίασης των ποδιών ο οποίος παρουσιάζεται με φυσαλίδες και διαβρώσεις. 

Τέλος, ο ελκωτικός τύπος παρατηρείται όταν γίνεται επέκταση της μυκητίασις από τις μεσοδακύλιες πτυχές με ταυτόχρονη επιμόλυνση από βακτήρια.

Τέλος, ο ελκωτικός τύπος παρατηρείται όταν γίνεται επέκταση της μυκητίασις από τις μεσοδακτύλιες πτυχές με ταυτόχρονη επιμόλυνση από βακτήρια.

Η δερματομυκητίαση στις μεσοδακτύλιες πτυχές συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και γι' αυτό συχνά παραβλέπεται από τους ασθενείς. Γενικά, όμως η δερματομυκητίαση των ποδιών μπορεί να προκαλέσει κνησμό ενώ σε περίπτωση επιμόλυνσης από βακτήρια εμφανίζεται πόνος.

Η δερματομυκητίαση επιμένει για μήνες ως χρόνια αν δεν εφαρμοστεί κατάλληλη θεραπεία. Παρουσιάζει έξαρση στις ζεστές εποχές του χρόνου και σε έντονη εφίδρωση των ποδιών (π.χ. πλαστικά υποδήματα).

Σε ασθενείς με κυκλοφορική ανεπάρκεια των κάτω άκρων οι διαβρώσεις της μυκητίασις μπορεί να αποτελέσουν πύλη εισόδου για λεμφαγγειίτιδα ή/ και ερυσίπελας. 

Για την εφαρμογή κατάλληλης και αποτελεσματικής θεραπείας είναι απαραίτητη η επιβεβαίωση της διάγνωσης με άμεση μικροσκόπηση και καλλιέργεια από τις βλάβες. Η διαδικασία είναι απλή: αποξενώνουμε λέπια από την προσβεβλημένη περιοχή και τα παρατηρούμε αμέσως κάτω από το μικροσκόπιο για να αναγνωρίσουμε τις χαρακτηριστικές δομές των μυκήτων.Για την καλλιέργεια η οποία είναι η πιο αξιόπιστη εξέταση τοποθετούμε λέπια σε ειδικά υλικά που ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα σε αποικίες.

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας επαναλαμβάνουμε τις εξετάσεις για να πιστοποιήσουμε την εκρίζωση του μύκητα.

Η θεραπεία ξεκινά με τοπικά αντισηπτικά και αντιμυκητισιακά σε μορφή για 2-4 εβδομάδες. Συγχρόνως συστήνουμε στον ασθενή μακροχρόνια τη χρήση προστατευτικών υποδημάτων κατά το μπάνιο ιδιαίτερα σε κοινόχρηστους χώρους (γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.α. ), την καθημερινή αλλαγή καλτσών, τη χρήση αντιμυκητιασικής πούδρας στα πόδια & τα υποδήματα και γενικά την αποφυγή παραγόντων που ευνοούν την εφίδρωση των ποδιών (κλειστά/πλαστικά παπούτσια)

Σε ασθενείς με εκτεταμένη μυκητίαση, σε αποτυχία της τοπικής θεραπείας και σε συνύπαρξη μυκητίασις των νυχιών εφαρμόζουμε από του στόματος αντιμυκητιασική αγωγή για 1-2 εβδομάδες. 

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

pact
euroclinic
BS
3to